Den 27 november 2024 genomfördes VAS-rådets årliga seminarium på World Trade Center i Stockholm.
Den 27 november kan du vara med och träffa ledande politiker och tjänstemän, för att diskutera de stora utmaningar som vatten- och avloppsförsörjningen står inför i Stockholmsregionen och i Sverige.
Den 20 september gick VAS-rådets årliga seminarium av stapeln. Presentationerna från tillfället finns nu tillgängliga under Protokoll & Presentationer.
Den 20 september kan du vara med på VAS-rådets årliga seminarium och diskutera vad som krävs för att framtidssäkra dricksvatten och avlopp i Stockholmsregionen. På agendan står bland annat investeringsbehovet, säkerhet i rådande omvärldsläge, den regionala vattenförsörjningsplanen för Stockholms län och den regionala utvecklingsplanen.
Presentationer från VAS-rådets möte 2022-05-19 finns nu tillgängliga under "Protokoll och Presentationer"
Nu finns möjlighet att ansöka om bidrag till åtgärder för en tryggad tillgång till dricksvatten.
Välkomna till VAS-rådets möte 2022-05-19
Läs mer om preliminärt innehåll och anmälan i bifogade fil. Sprid gärna inbjudan.
Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Stockholms län har påbörjat ett arbete för att undvika framtida brist av kloridbaserade kemikalier i reningsverk.
Ett par renodlade VA-forskningsprojekt har tagit sig in på IVA:s 100-lista som presenterades i mitten av maj. Det gäller elektroniska tungor och urinbaserad gödsel. (Saxat ur tidningen Cirkulation)
Länsstyrelsen har under våren ökat beredskapen och samverkan internt gällande frågor kopplat till grundvattensituationen och eventuella problem som fortsatt torka kan orsaka i länet. En del i det arbetet har varit att ta fram en så bra och heltäckande information som möjligt till vår externa webb. Där finns nu all information samlad under rubriken Vattensituationen i länet och hantering av torka. Till exempel finns där information med länkar till risk för vattenbrist och aktuella grundvattennivåer, vilka regler som gäller för vattenverksamhet samt information kopplat till lantbruk och djurhållning. Där framgår också vad kommunernas ansvar är, vad du som har egen brunn behöver tänka på samt hur Länsstyrelsen samverkar och stöttar vid olika samhällsstörningar och kriser som till exempel vattenbrist. Länsstyrelsen har också ökad beredskap för att handlägga och besluta i olika typer av ärenden kopplat till problemen med vattenbrist. Arbete sker också på lång sikt för att öka landskapets förmåga att hålla vatten och på så sätt klara perioder av torka på ett bättre sätt. På uppdrag av regeringen har Länsstyrelsen kartlagt vattensituationen i länet och redogjort för förmågan att förebygga och hantera vattenbrist. Sammanfattningsvis är risken för vattenbrist störst i områden med enskild vattenförsörjning, vilket kan få stora konsekvenser för bland annat lantbruket. För den allmänna vattenförsörjningen via Mälaren är kapaciteten i vattenverk och ledningar en begränsande faktor när efterfrågan på vatten ökar. För att förebygga vattenbrist och öka robustheten i länets vattenförsörjning krävs långsiktiga investeringar och god samverkan mellan länets aktörer. Det är också viktigt att kommunen har bra underlag och kontroll i områden med enskilda brunnar.
Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län
Storsthlms styrelse beslutade den 6 december att rekommendera kommunerna att ställa sig bakom den regionala vattenförsörjningsplanens mål och strategier och använda dem som beslutsunderlag i planeringsprocessen. Kommunerna ska ta ställning till rekommendationen senast den 30 april 2019.
Den 17 januari 2019 samlas HR-ansvariga från Sveriges VA-organisationer till ett första nätverksmöte i Stockholm. Branschens kompetensförsörjning kommer att vara ett av Svenskt Vattens särskilda satsningsområden under nästa år.
Att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen är ett viktigt steg mot ökad service till medborgarna och kortare handläggningstider. Norrtälje har som en av de första kommunerna i landet digitaliserat sin bygglovsprocess.